1Produkty zbożowe-dostarczają one znacznych ilości energii, dzięki zawartości węglowodanów (cukrowców), dobre źródło białka roślinnego, tzw. niepełnowartościowego oraz błonnika.
ZALICZAMY:
-mąkę
-kaszę
-płatki
-ryż
-makaron
-pieczywo
-rośliny strączkowe suche
NADMIAR: węglowodanów powoduje:
-choroby serca
-nadciśnienie
-powiększenie wątroby i nerek
-otyłość
NIEDOBÓR:
- śpiączka
2.Mleko i produkty mleczne- główne źródło białka zwierzęcego i wapnia, który jest podstawowym składnikiem kości i zębów.
ZALICZAMY:
-mleko (płynne, w proszku, zagęszczone)
-kefiry
-jogurty
-maślanka
-sery (żółty, twarogowy, homogenizowany, topiony)
NADMIAR: nieograniczona ilość
NIEDOBÓR:
-nieprawidłowo ukształtowane kości
-krzywica
-rozmiękczenie kości
-łamanie kości
3.Mięso, drób, ryby, jaja- najlepsze źródło białka zwierzęcego, tj. pełnowartościowego. Białko jest podstawowym materiałem budulcowym komórek, krwi, hormonów, ciał odpornościowych.
ZALICZAMY:
-wędliny
-mięso( wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, jagnięcina),
-dziczyzna
-drób
-jaja ( kurze, kacze, strusie, przepiórcze)
-ryby
NADMIAR:
-zmniejsza długość życia
-zaburzenia metaboliczne
-nadmierne obciążenie wątroby i nerek
NIEDOBÓR:
-zahamowanie wzrostu
-spadek odporności na zakażenia
-anemia
-osłabienie
- szybkie męczenie się
4.Warzywa i owoce- główne źródło witamin i składników mineralnych.
Warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C
-rośliny kapustne
-dzika róża
-czarna porzeczka
-owoce cytrusowe
-pomidory
-owoce jagodowe
Warzywa zawierające karoten
-marchew
-szpinak
-szczaw
-sałata
-szczypiorek
-koper
-dynia
-pietruszka
-zielony groszek
Witaminy - odgrywają ważą rolę w tworzeniu tkanek i procesach przebiegających w organizmie.
Dzielimy je na:
a) rozpuszczalne w wodzie C, PP oraz z grupy B, które muszą być dostarczane codziennie, a ich nadmiar jest wydalany z organizmu.
b) rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K, które są magazynowane w tkankach a ich nadmiar może wywołać objawy zatrucia.
Składniki mineralne - niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Składniki mineralne pełnią w organizmie dwojaką rolę:
a)są niezbędnym materiałem budulcowym, np. wapń, fosfor, żelazo.
b)wchodzą w skład cieczy ustrojowych komórek, enzymów i regulują przebieg przemiany materii np. magnez, potas, sód, miedź, fluor.
Muszą być dostarczane organizmowi z codziennym pożywieniem.
NADMIAR: zatrucia organizmu
NIEDOBÓR: problemy ze skórą, paznokciami, włosami, uczucie zmęczenia, brak odporności, niedokrwistość
5.Tłuszcze -spełniają rolę źródła energii i materiału zapasowego.
ZALICZAMY:
- masło
- smalec
- słoninę
- olej
- oliwę
- śmietanę
- margarynę
- łój
NADMIAR:
-otyłość
NIEDOBÓR:
-osłabienie
-brak energii
6. Cukier i słodycze -są produktami jednostronnymi, gdyż dostarczają tylko węglowodanów, tzw. ”puste kalorie”.
ZALICZAMY:
-czekolada
-słodycze
-miód
-dżemy
-konfitury
NADMIAR:
-otyłość
-próchnica zębów
-dolegliwości układu pokarmowego
NIEDOBÓR:
-dużo potrzebnego dla organizmu cukru można znaleźć w warzywach i owocach.
Opracowała :
mgr Renata Banaszak– nauczyciel informatyki i techniki